JaDeVo, opgericht door Avans-alumni Jens Derks en Jim Donkers, richt zich op het verduurzamen van energieproductie. Ze benutten agrarisch restmateriaal, zoals stro, als alternatief voor houtige biomassa. Dit stro wordt opgewaardeerd tot Europese biomassa of verwerkt tot 2G bio-ethanol. Zo dragen ze bij aan een circulaire economie.
Jens en Jim, beiden afkomstig uit de agrarische sector en met een passie voor techniek, zijn JaDeVo gestart vanuit een gedeelde frustratie over het verspillen van waardevolle grondstoffen. Tijdens hun afstuderen aan Avans Hogeschool ontstond het idee. “We zagen dat er veel vraag was naar pellets voor energieopwekking, maar dat het aanbod van hout beperkt en maatschappelijk omstreden was,” vertelt Jim.
Zo ontstond het plan om een alternatieve biomassa te ontwikkelen uit stro, een restproduct dat vaak ongebruikt blijft. Het idee bleek echter complexer dan gedacht. “We ontdekten dat stro veel ongewenste stoffen bevat die eerst verwijderd moeten worden. Daarom hebben we een innovatieve techniek ontwikkeld die deze stoffen uit het stro filtert, zodat het als hoogwaardige biomassa ingezet kan worden,” legt Jens uit.
De afgelopen maanden hebben Jens en Jim hard gewerkt aan het ontwerpen en testen van hun techniek. Op kleine schaal hebben ze hun machine getest en hun product laten valideren in een laboratorium. “De tests toonden aan dat onze pellets aan de gestelde Europese normen voldoen. Een belangrijke stap om ze geschikt te maken voor biomassa-ovens,” aldus Jim.
Nu zijn ze druk bezig met klantgesprekken. “We voeren gesprekken met zowel pelletproducenten als eindgebruikers. Dit helpt ons om te begrijpen hoe we de eerste productiemachine het beste kunnen realiseren en met wie we kunnen samenwerken,” zegt Jens.
Voor de toekomst heeft JaDeVo grote ambities. De eerstvolgende stap is om hun machine te plaatsen bij een producent van pellets. “Het doel is om producenten onze machines te laten gebruiken via een leaseconstructie. Zo kunnen ze direct aan de slag zonder grote investeringen,” legt Jim uit.
Ook is het tweetal druk bezig met het verkennen van de productie van bio-ethanol (brandstof) uit stro, vertelt Jens. “Op dit moment wordt bio-ethanol voornamelijk geproduceerd als zogeheten 1e generatie (1G) bio-ethanol, waarbij grondstoffen zoals maïskorrels en suiker worden gebruikt. Aangezien dit ook voedingsmiddelen zijn, ontstaat er een directe concurrentie met voedselproductie. Onze techniek biedt echter mogelijkheden voor de productie van 2e generatie (2G) bio-ethanol, waarbij gebruik wordt gemaakt van agrarisch restmateriaal, zoals stro.”
Op langere termijn willen Jens en Jim hun impact uitbreiden. “Over vijf jaar hopen we dat onze stro-pellets een standaard alternatief vormen voor houtpellets en dat we op meerdere locaties actief zijn. We willen bijdragen aan een circulaire economie waarin agrarisch afval optimaal wordt benut,” zegt Jens vastberaden.
Ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen op jouw weg naar succes!
Meer weten over hoe Startups for Society jouw impact startup kan ondersteunen? Stel je vraag.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Het niet toestemmen of intrekken van toestemming kan een negatieve invloed hebben op bepaalde kenmerken en functies.